Ristiäiset

Sinä olet luonut minut sisintäni myöten,
äitini kohdussa olet minut punonut.
Minä olen ihme, suuri ihme,
ja kiitän sinua siitä.

​​​​​​​Psalmi 139:13

Kaste on pyhä sakramentti, jossa henkilö otetaan seurakunnan jäseneksi. Kaste voidaan toimittaa kotona, kirkossa tai jossain muussa seurakunnan tilassa sekä jumalanpalveluksen yhteydessä. Sopiaksenne ristiäisten ajankohdasta tai varataksenne papin tai kastepaikan seurakunnalta ottakaan yhteyttä seurakuntatoimistoon, puh. 0400 248 770. Tarvittaessa seurakunnalta on mahdollista myös saada lainaan kastemekko. Halutessanne käyttää omaa pappianne on asiat sovittava tämän kanssa.

On toivottavaa, että vanhemmat ja pappi tapaavat ennen kastetilaisuutta. Tapaamisessa sovitaan kastejuhlan kulusta ja virsistä sekä täytetään lasta koskeva rekisteröimislomake. Aikuista ja nuorta kastettaessa keskustelu käydään kastettavan ja hänen läheistensä kanssa.

Ristiäiset ovat tavallisimmin viikonloppuna, mutta vanhempien toivoessa voi päivä olla joku muukin. Kotiseurakunta lahjoittaa lapselle kastekynttilän, kastetodistuksen ja kummitodistukset. Kastettavalla tulee olla vähintään kaksi kummia, jotka ovat evankelisluterilaisen kirkon konfirmoituja jäseniä.

Kastetta seuraavana sunnuntaina jumalanpalvelusta, johon kastettu, tämän perhe, kummit ja isovanhemmat ovat lämpimästi tervetulleita. Jumalanpalveluksessa luetaan kastettujen nimet, ripustetaan kastetun nimellä varustettu enkeli kastepuuhun sekä rukoillaan kastettujen puolesta.

Kasteuu, jossa roikkuu seurakunnassa kastettuja varten enkeli

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

YouTube-video
YouTube-video

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku