Rippikoulu

 

Rippikoulussa perehdytään siihen uskoon, johon moni meistä kastetaan. Rippikoulu päättyy kirkossa tapahtuvaan konfirmaatioon.

Konfirmaatio edellyttää, että sinut on kastettu, olet kirkon jäsen ja rippikoulun käynyt. Jos sinua ei ole lapsena kastettu, kaste toimitetaan rippikoulun jälkeen tai rippileirillä.

Aikuisrippikouluun kutsutaan kaikkia, jotka eivät ole käyneet rippikoulua 15-16-vuotiaina.

Kuka voi tulla rippikouluun? 

Rippikouluun on tervetullut jokainen 15 vuotta rippikouluvuonna täyttävä tai sitä vanhempi. Aikuisena rippikoulun voi käydä armeijassa tai kotiseurakunnassa yksityisesti. Jos olet kiinnostunut yksityisrippikoulusta, voit ottaa  yhteyttä seurakuntasi pappiin.

Mitä hyötyä rippikoulusta on?

Rippikoulu tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden pohtia elämän tärkeitä kysymyksiä: suhdetta itseen, toisiin ihmisiin ja Jumalaan. Rippikoulun käynti antaa oikeuden kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen. Konfirmaatio antaa oikeuden osallistua itsenäisesti ehtoolliselle ja oikeuden kummin tehtävään. Täytettyäsi 16 vuotta voit äänestää kirkollisissa vaaleissa tai asettua itse ehdokkaaksi 18 -vuotiaana.

Kirkkoon kuulumattomuus ei ole este

Jos et kuulu kirkkoon, ei se ole este rippikoulun aloittamiselle. Jos olet kiinnostunut rippikoulusta, ota yhteys nuorisotyönohjaajaan.

Rippikoulun suorittaminen muualla

Rippikoulu on mahdollista suorittaa myös toisessa seurakunnassa, jonkun järjestön yhteydessä tai kenties urheiluripari on sinun juttusi. Tällöinkin kotiseurakuntaan tutustumisjakso täytyisi suorittaa. Ilmoittaudu saman lomakkeen kautta kuin muutkin, valitse leirivaihtoehdoksi "Muualla". Tämä kotiseurakuntaan tutustuminen tehdään  jonkun toisen ryhmän kanssa, joten yksin ei tarvitse olla.

Päihteettömyys

Kaikki seurakunnan rippikoulut ovat päihteettömiä eli ei tupakkatuotteita, alkoholia, energiajuomia. Suomen laki kieltää nämä kaikki alaikäisiltä ja noudatamme tätä linjaa. Jos leirillä jää kiinni kielletyistä aineista, seuraa välitön leirin keskeytyminen. Rippikoulua voi jatkaa yksityisopetuksena tai yrittää leirillä oloa uudelleen ensi kesänä.

 

Rippikoulut 2023

Rippikouluvuosi alkaa nuorten ja huoltajien yhteisellä ripari-infolla Outokummun kirkossa (Kummunkatu 19) ja Polvijärven kirkossa (Pappilantie 1). Näitä tilaisuuksia on neljä ja voitte valita niistä itsellenne parhaiten sopivan sopivan.

Tilaisuudet ovat

  1. Ripari-info 21.9. klo 18.00 Outokumpu
  2. Ripari-info 21.9. klo 18.00 Polvijärvi
  3. Ripari-info 28.9. klo 18.00 Outokumpu
  4. Ripari-info 28.9. klo 18.00 Polvijärvi

Mikäli ette pysty osallistumaan ripari-infoon, olkaa yhteydessä Emmiin, Jussiin tai Satkaan.

Outokummun seurakunta järjestää vuonna 2023 rippikoulut yhteistyössä Polvijärven seurakunnan kanssa. Ryhmien tapaamiset ovat yhteneväiset, ja rippikoulu koostuu ryhmän yhteisistä tapaamisista ennen leiriä tai päiväleiriä, muutamasta etätehtävästä sekä kyseisestä leiristä. Rippikoulu huipentuu tietenkin konfirmaatioon. Kiitos yhteisten suunnitelmien, jopa ripari-infoon voi mennä naapuripaikkakunnalle. Rippikouluryhmiä on tarjolla yhteensä neljä ja jokaiseen ryhmään mahtuu maksimissaan 20 rippikoululaista, poikkeuksena yksi tuplaleiri johon otamme 40.

Rippikouluun ilmoittaudutaan nettilomakkeella, joka löytyy tältä sivulta 6.10. alkaen. Ilmoittautuminen loppuu lokakuun lopussa.

Vuonna 2023 rippikoulu on maksullinen myös Outokummussa. Riparin hinta vaihtelee ryhmävalinnan mukaan 50 - 150 euroa. Maksusta voi hakea osittaista tai täydellistä maksuvapautusta diakonisin perustein. Lisätietoa maksuvapautuksesta saa diakoniltamme Hannalta.

 

Rippikouluesittelyt 2023

Päivärippikoulu 4.-9.6., konfirmaatio 11.6.

Outokummun ja Polvijärven seurakunnat järjestävät yhteisen päivärippikoulun kesäloman alussa. Kolme ensimmäistä päivää vietetään Outokummussa ja kolme viimeistä Polvijärvellä. Päivärippikoulussa ei nukuta, vaan jokainen käy nukkumassa yöt kotona omassa sängyssä. Sen sijaan ruokaa tarjotaan lounas ja välipala. Ohjelmaan kuuluu erilaisia oppimiskokemuksia ja seurakuntien toimintaan osallistumista.

Konfirmaatiota vietetään Polvijärven kirkossa.

Päivärippikoulun hinta on 50 euroa.


Mekrin ripari 9.-16.6., konfirmaatio 18.6.

Vuoden ensimmäinen leirimallinen ripari järjestetään Mekrijärvellä Ilomantsissa. Luvassa on perinteistä riparimeininkiä iltaohjelmineen ja muine kommervenkkeineen. Yöt nukutaan ja päivät kukutaan ja pohditaan. Ruokaa tarjoillaan aamupala, lounas, päivällinen ja välipala.

Konfirmaatiota vietetään Outokummussa.

Mekrin riparin hinta on 80 euroa.


Aholansaaren tuplaripari 24.-31.7. konfirmaatio 6.8.

Tämä ripari järjestetään Aholansaaressa Nilsiässä. Aholansaareen päästään lautalla, ja se on varsin suosittu riparinpitopaikka, jossa voi olla monta leiriä yhtä aikaa. Leirin aikana on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja saada ihan uusia ystäviä niin Outokummusta tai Polvijärveltä kuin ehkä muualtakin Suomesta.

Osa nuorista konfirmoidaan Polvijärven kirkossa ja osa Outokummun kirkossa.

Aholansaaren riparin hinta on 80 euroa.


Lapin ripari 26..6-6.7., konfirmaatio 9.7.

Lapinriparilla pääset tutustumaan kirkkosi ja kotiseurakuntasi lisäksi ylälappilaiseen luontoon ja suomalaiseen vanhaan monikulttuurisuuteen. Pisin päivässä patikoitava retki on noin 12 km. Lapinriparilla pohditaan elämää monesta näkökulmasta. Päämajaa pidetään Vasatokassa, Inarissa.

Konfirmaatio on Polvijärven kirkossa.

Lapinripari maksaa 150 euroa.


Rippikouluryhmien tapaamiset

Huom! Päiväriparin ja Lapin riparin tapaamisiin, jotka ovat naapuriseurakunnan alueella, on seurakunnan järjestämä kuljetus kotikirkolta lähtee 30 min ennen tapaamisen alkua. Myös paluukyyti järjestetään.

 

Rippikoulun suorittaminen muualla

Rippikoulu on mahdollista suorittaa myös toisessa seurakunnassa, jonkun järjestön yhteydessä tai kenties urheiluripari on sinun juttusi. Tällöinkin kotiseurakuntaan tutustumisjakso täytyisi suorittaa. Ilmoittaudu saman lomakkeen kautta kuin muutkin, valitse leirivaihtoehdoksi "Muualla". Tämä kotiseurakuntaan tutustuminen tehdään  jonkun toisen ryhmän kanssa, joten yksin ei tarvitse olla.